Mer om Bräcke by

Bräcke 1:3 Nygård Nygårdavägen 124

Från vänster:

Anna Nilsson senare gift med byggmästare Gunnar Jeppsson, Strövelstorp.

Johannes Nilsson

Karl-Erik Nilsson senare gift med Gertrud Jönsson - handlarens tös i Bårslöv

Selma Nilsson

Sture Persson (?)

Tora Nilsson ogift - hade Toras Bod i Rebbelberga, Ängelholm


Karl-Erik och Gertuds son Lars-Erik tog över Nygård på 1970-talet och efter hans död bodde hans hustru Ina kvar. Ett antal år in på 2000-talet såldes den till en åkeriägare från Domsten.


I mitten på 1940-talet byggdes det bostadshus som finns idag 2023.

Bräcke 1:4 och 1:5 Storegård Nygårdavägen 53

Från vänster:

Valborg Larsson senare gift med Sven Andersson, Herninge Strövelstorp

Sven-Olle Svensson från Ingelsträde

Jörgen Larsson, senare Wessne, gift med Bodil Jeppsson, Fleninge:

Annie och Jean Larsson med dottern Hjördis, gift med Erik Gunvald, Hellerup senare Ramløse Helsinge

Marianne Larsson gift med Lennart Nilsson, Fjälastorp

Jag som petar med den här hemsidan heter Anders Wessne och är uppvuxen på Storegård tillsammans med mina syskon Lars och Karin. Bodil och Jörgen tog över gården 1953 och vår far bodde kvar nästan fram till sin bortgång 2017. Mor dog 2008 efter en längre tid lidit av Alzheimer. Gården sålde vi i början av 2018 till Morten Øverbye och Marianne Johnsgård från Oslo, som har gjort ett storartat arbete genom att topprusta och modernisera gården. Gå gärna in på Mariannes sida https://www.instagram.com/ourswedishfarm/?hl=en och se det strålande resultatet.

Bräcke 1:7

Anders Petter Andersson med sin hushållerska Selma Persson.

Anders Petter var min - Anders Wessnes - farmor Annie Larssons far och det var han som köpte Storegård 1901. Han lär ha varit en riktigt klurig gubbe och han var helt amerikafrälst. Redan som 17-åring 1871 arbetade han sig över Atlanten som skeppsgosse. Alla hans fem systrar och tre bröder utvandrade, alla systrarna stannade och alla bröderna återvände till Sverige. Roligt att idag ha tät kontakt med de fem systrarnas ättlingar.

Anders Petter var inte bara klurig utan också envis. Hela fem gånger under 1870 och 80-talet åkte han över Atlanten men tålde inte inlandsklimatet i Minnesota och återvände ständigt hem igen, sista gången 1887.

Han lär ha haft ett eget uttryck "smattans". En gång ska han ha kommit till Storegård efter att ha lämnat över gården till farmor och farfar 1919 och fått se en nyinköpt modern maskin och undrat "Vad är det för en smattans maskin?" och fått svaret att det var en ultramodern potatisharpa och att den faktiskt var amerikansk. "Smattans fin maskinen!" blev omdömet.

Den var ju amerikansk...


Senare ägare av Bräcke 1:7 är John Jönsson ryktare på Steglinge, byggmästare Börje Hansson samt Pia och Allan Collin.

Bräcke 1:8 Nygårdavägen 39

Trädgårdsmästare Herles Johansson med hustrun Anna.
Sönerna Kjell-Åke och Sven "Hasse". Kolla den härliga lastbilen på gårdsplanen.

Senare ägare. Kjell-Åke och Gertie Johansson.

Bräcke 1:9 Nygårdavägen 41

Selma och Anton Paulsson som var kolkörare.

Från Hultbergshuset Bräcke 5:1 flyttade Anna Eriksson med sönerna Stig och Kjell hit. Anna arbetade som mjölkerska på Storegård.

I början på 1960-talet köpte Jörgen Wessne fastigheten att användas som tjänstebostad för Storegårds försteman. Bland annat bodde Kjell och Gunnel Olofsson här och senare Gudrun och Carlo Pedersen som senare köpte fastigheten.

Bräcke 1:10 Storegårds mölla. Nygårdavägen 60

På översta bilden möllaren Albin - gift med Rut - och Petter Jönsson.

Möllan revs ca 1961 då Birgit och KG Jönsson ägde fastigheten. Båda arbetade med SJ Busstrafik och barnen Monika, Leif och Tommy hängde jag ständigt ihop med som närmaste grannar och lekkamrater. Minns mycket väl när Tofftins gula Caterpillar rev runt i bråten efter möllan.

Efter att KG och Birgit flyttat till Landskrona tog Julius Nilssons barnbarn Bengt Nilsson över och hade lackeringsverkstad tillsammans med sin kusin Stig Nilsson. Senare under 1970-talet byggde Bengt N. grannfastiheten Nygårdavägen 58.

Efter Bengt N. tog Bengt och Kerstin Linde över och hade bilverkstad samt arbetade på Storegård. Kerstin dog för 20-25 år sedan och runt 2020 sålde Bengt med sambon Marita fastigheten och flyttade till Höganäs. Bilmekandet ligger i släkten och sonen driver Lindes bilverkstad vid infarten till outletområdet från Kullagatan.


Bräcke 1:12 Nygårdavägen 43

1930 köpte Gunnar Nilsson 670 kvadratmeter till för sina föräldrars Betty och Julius Nilssons räkning. Barnen Ruth, Märtha, Gunhild, Ella, Britt, Elsa, Sven, Gunnar, Jarl, Hans, Gert, Gösta och Alvar.

Övertogs av Märtha Nilsson med barnen Vera Ingrid, Margit, Bertil, Börje, Berit och Siv. Övertogs vidare av Märthas son Bertil Nilsson och hustrun Ulla.

Bräcke 1:13

Lizzie och Henry Jolfson med sönerna Lars och Stig. Inge lät vänta på sig ännu en tid. Efter att vuxit upp och gift sig med Tina tog Inge över. Efter att Tina förolyckats i bilolycka bodde Inge kvar och gifte senare om sig med Gerd. Nu 2023 är det Inges dotter Caroline och Magnus Jolfson som residerar.

Bräcke 2:1 Hustoftavägen 95

Gustav och Agda Jönsson, Inga Johansson med dottern Ingegerd - från 1954 Stora Görslöv 19:24 - med dottern Ingegerd och längst t.h. sonen Torsten, son till Gustav och hans första fru Inez, syster till Birger Johansson, Väsbylund i Väsby. Dessutom fanns ett fosterbarn som hette Birgit, senare boende i Åstorp.

Bräcke 2:1 - ute och inne

Bräcke 2 Hustoftavägen 91

Karolina och Karin Jönsson. Karin var syster med Gustav Jönsson på Bräcke gård bredvid.

Bräcke 3:3

Sture och Elin Thufvesson. Detta hus låg nordväst om där Nygårdavägen blir S:t Andreas väg. Väsby Högre Folkskola ses i bakgrunden.

Bräcke 5:1 Nygårdavägen "Hultbergshuset"

Nils Hultberg sitter utanför på nedre bilden.

Halva huset låg i Bräcke och halva i Tågalycke. I Bräckehalvan fanns Anna Eriksson med sönerna Stig och Kjell. Flyttade senare till Bräcke 1:9, Nygårdavägen 41.

Till högra Tågalyckehalvan kom senare Nils amerikasläkting Henry Hultberg som hade något att göra med cyklar och motorcyklar och festplatsen Gröna Lund i Ingelsträde

Bräcke samfällighet, från 1960 avstyckat med beteckningen Tågalycke 1:39 Nygårdavägen

Denna fastighet ligger administrativt i Tågalycke men geografiskt mera ihop med Bräcke så jag har valt att placera den där.

I mitten Nelly Larsson, t.v. Helmer och Brita och t.h. Helga och Nils Larsson.

Senare ägare Axel och Harriet Johansson.

Engelsmannen Kennedy tog över på 80-90-tal och delade fastigheten  två och utökade tomterna med mark från Storegård. Därefter ombyggnad i riktig engelsk cottage-stil med vasstak och allt. Sann företagsamhet som kan omvandla ett hönshus på nedre delen av tomten till elegant hus som köps för flera miljoner.

Inge Jolfson har härliga minnen av farbror Nisse som du kan läsa om här.

Bräcke 11:5 Nygårdavägen 35

Elof Larsson