Nygårda

13 mars 1927 köpte Henry Jolfson Gössarp 15/64 mantal=1243 kvadratmeter av Annie o Jean Larsson, Wäsby Bräcke. för 87 1/2 öre kvadratmeter. Köpeskilling 1.087 kronor .Tomten låg nordväst i korsningen mellan vägarna Höganäs-Ingelsträde och Jonstorp Viken. (2024 Nyårdavägen—Hustoftavägen)

19 mars 1927 upprättas ett entreprenadkontrakt mellan målarmästare Henry Jolwsson byggherre och Karl Liljeblad och Eric Rehnquist, Väsby som entreprenörer. Totalkostnad 8.350 kronor.

1929 gifte sig Henry och Lizzie Jolfson f. Gudmundsson, Tornarna, Väsby 5. Paret utvecklade det som de kom att kalla för och döpa till Nygårda. I mars 1938 köpte de ytterligare 738 kvm och fick en tomtyta på 1945 kvm. I familjen föddes fyra barn, Lars, Stig, Kerstin och Inge. Kerstin dog 1936 och Lizzie dog 1968.

Familjen byggde på 1930-talet en större byggnad som användes som kycklinguppfödning. Byggnaden blev sedan måleriverkstad och efterhand ateljé där Henry Jolfson utvecklade den konst som kännetecknar Nygårda.

Se särskild artikel om målarmästaren, föreningsmänniskan och konstnären Henry Jolfson f. Jönsson

1975 övergick Nygårda till sonen Inge och hans hustru Barbro "Tina" Jolfson f. Karlsson. Tina dog 1981. Barn: Carina, Annika och Caroline.

1986 till Inge och Gerd Jolfson f. Nyström.

2011 övergick Nygårda till Henrys barnbarn Caroline och hennes man Magnus Jolfson f. Paulson. Barn Hedda och Henry.

Målarmästaren, föreningsmänniskan och konstnären Henry Jolfson f. Jönsson

Skaparen av Nygårda, Bräcke 1:13

Målarmästaren

Henry var född den 30 december 1898 i ett lantbrukarhem i Gössarp utanför Väsby. Dog den 21 december 1985. Hade fyra syskon. Den äldste sonen tog över föräldrahemmet. Henry fick ge sig ut i livet för att försörja sig själv. Började som målarlärling i Jonstorp. Sökte sig senare till Väsby och Höganäs. Kände av orättvisorna i arbetslivet och var med om att starta målarnas fackförening i Höganäs. När han ett antal år senare blev egen företagare och målarmästare var han med att starta Kullens Målarmästareförening. Henrys målerifirma sköttes från Nygårda. De flesta av hans kunder var från Kullabygden. Flertalet lantbrukare. Hans hustru Lizzie skötte både hemmet och hans kontor. Hade som max 3 anställda. Avslutade sin målargärning 1965 när han som 67-åring gick i pension.

Som föreningsmänniska var han med att starta Väsby SLU-avdelning, samt Väsby Kyrkokör. Han engagerade sig även politiskt och var kommunalfullmäktig i Väsby Kommun fram till sammanslagningen med Höganäs Kommun 1967, samt ordförande i Väsby Energiförening.

Skulptören Henry

Om han på något sätt ärvt sitt konstnärliga ådra är okänt. Likaså finns inget känt från hans konstnärliga ungdom. Dessvärre har han inte än så länge lämnat efter sig något av sin konstnärliga ådra.

Det som först finns på bild är från 1938 tagna av rektor Edvin Nilsson. Då finns fotbollsspelaren som var Nygårdas symbol fram till den smulades sönder av enbil efter en trafikolycka 2012. Med på bild finns också hans första skulptur ibetong, flickan Eva, samt ett springvatten med fontän. Rimligtvis gjorda i mitten av 1930-talet. Den lilla hästen i den södra delen av trädgården tillhör också hans tidiga verk.

Till största del var Henry självlärd, men under tidiga år gick han i lära hos Albin Hamberg som var känd målare, tecknare, lärare, skulptör och keramiker. Många av hans tidiga skulpturer placerades ut i trädgården på Nygårda. Den "stora vägen" mellan Höganäs och Ängelholm – Helsingborg via Ingelsträde. Många passerade Nygårda som blev ett kännemärke i Kullabygden. Över tid blev det många skapelser i betong. Det fanns ambitioner att skapa en större skulpturgård, men åldern hann ifatt honom.

Konstnären Henry

Han målade också i olja. Oftast med enkelt underlag och eget gjorda ramar. Porträttmålningar, målningar från sin uppväxtmiljö på en bondgård och en och annan vacker kvinna blev resultatet av målningarna.

Gåvor

Henrys sålde inga av sina målningar eller statyer. Ett begränsat antal statyer har getts i gåva. Bland annat till Väsby Scoutkår och Väsby Fotbollsklubb på Alströmervallen.

Däremot pryder statyerna inte bara Nygårda utan också barn, barnbarn och barnbarnsbarnens hem på olika ställen i Kullabygden.

Inge Jolfson

...