Väsby Bordtennisklubb 1946-56

En fristående idrottsklubb som inte ingick i Väsby FK.

För sjuttio år sedan ville ett antal fotbollsspelare från Väsby FK spela bordtennis. Så var det på många andra platser i vår bygd. Ett antal bordtennisföreningar bildades. Många av dem under det andra världskriget. Intresset var intensivt, men varade i normalfallet bara ett tiotal år. Nyhamns BTK spelade pingis under åren 1937-1956, Mölle BTK 1946-1959. Arilds BTK 1940-1949. BTK Force 1943-1979 och Steglinge BTK 1944- 1979 var betydligt uthålligare. De båda klubbarna slog sig samman 1979 och bildade Höganäs BTK.

Tidigare föreningar som funnits är BTK Stjärnan och en tidigare upplaga av Höganäs BTK. Årtalen är inte kända. Flera andra klubbar hade pingissektioner och tävlade i korpsammanhang.

Åter till 1946 och bordtennis i Väsby. Pojkarna, för det var nästan uteslutande pojkar, fick ställa upp ett bordtennisbord i en statarlänga på Rosenhill i utkanten av Väsby. Åke Paulsson blev den förste ordföranden och efterhand blev Bengt Andersson sekreterare och lagledare.

Klubben fick plats i den gamla brandstationen i det gamla kommunalhuset inne i byn och ganska nära fotbollsplanen. Spelarna var som regel fotbollsspelare som ville ha sysselsättning på vinterhalvåret. Så var det också i Väsby BTK.

Kyrkliga Ungdomskretsen ägde Ungdomshemmet, som blev Alströmergården under 1960-talet och köptes av Väsby FK. Väsby BTK fick tillgången till Ungdomshemmet under förutsättning att de blev medlemmar i den Kyrkliga Ungdomskretsen. Vad gör man inte för sin sport.

Men det blev en kort tillvaro på hemmaplan. Matcherna fick spelas i Höganäs. Tivolihuset, Godtemplargården och Folkparken. Bordtennisbordet rullades på cykelkärra mellan träningslokalen i Väsby och de olika spelplatserna.

Vilka damer!

Väsby BTK hade duktiga spelare. Nils Liljeblad, Henry Jesionka, bröder Alf o Kjell Gustavsson för att nämna några. Men det fanns även duktiga damer. Clarie Johansson och Maj-Britt Andersson var ett svårslaget dubbelpar. I mixeddubbel tog paren Clarie Johansson /Alf Gustavsson och Maj-Britt Andersson/ Nils Liljeblad många Väsby segrar. Nils Liljeblad blev den mest meriterade med en bronsplakett vid Junior-SM 1948. Den mest kända blev Clarie Johansson. I orientering. Då under namnet Clarie Ek. 1 silver i NM, 3 SM-guld, och ett oräkneligt antal DM-medaljer.

Jan-Olle Folkesson fick sin pingislärdom i det gamla kommunalhuset i Väsby, men blommade ut först när han kom till Steglinge BTK.

Säg den glädje som varar beständigt. För Väsby BTK tog historien slut 1956. Då blev det hockey och handboll i Väsby FK.

Källor: Artiklar av Bengt Andersson och Leif Ingvardsson. Statistik Mats Ebbesson.

/Inge Jolfson