Byns nya ansikte. St. Andreas väg 38


Utdrag ur Väsby FK:s klubbtidning Bollentinen 2 från 2022

Kör man genom Väsby kyrkby lägger man märke till att det under det senaste året skett en stor förändring på och i boningshuset till det gamla "prästabostället", huset alldeles söder om prästgården. Huset har stigit fram ur vegetationen och genomgått en enorm ansiktslyftning.

Paret Lisbeth och Roger Andersson gör gärna besök hos Lasse Persson på VFK-loppisen. Bollentinenredaktionen blev nyfikna på vem paret egentligen var och varför de hamnade i Kullabygden. Och naturligtvis också på vilket sätt de lyft byn genom sin renovering.

-Jamen kom hit och titta, sa paret spontant och Bollentinen var inte sena att nappa. Fick en fantastisk genomgång både inne och ute.

Från knalleland

Den renoverande familjen berättade att de kom från Borås, ja egentligen lite utanför. Som nybliven familj flyttade de in i Rogers föräldragård. Roger startade redan som 14-åring att köra grävmaskin. Blev sedan fast i byggbranschen under hela sitt yrkesliv. Trots han är 72 år är han kvar i branschen 3 dagar i veckan som byggledare för Borås stad.

Lisbeth har varit förskollärare. Sysslat med små barn i små enheter och reagerade starkt på att Höganäs kommun la ner barnverksamheten i Väsby. Förespråkar inte alls stora centraliserade enheter.

Bygg o bygg……

Paret fortsatte att berätta om sitt spännande liv. De byggde ett nytt hus på föräldragården. Efter ett antal år kände familjen att både barn och vuxna ville överge landsbygden. De köpte Gustav Adolfs församlingshem och gjorde om det till 6 lägenheter. Bor själva kvar i en av lägenheterna.

Havet lockade. På en tomt i S. Näs i Varberg byggde de en sommarstuga. Men det var något med Skåne som lockade.

Efter två nätter på Rusthållargården i Arild och en djupare besiktning av Kullabygden hamnade de i den lilla byn Väsby. En idyllisk liten by med kyrkan mitt byn och ett renoveringsobjekt alldeles intill kyrkan.

Inledningsvis backade de för boningshuset till den gamla bostället. Det var alldeles i för dåligt skick och för mycket att göra. Men det var något med huset och något med byn som gjorde att det kom tillbaks och slog till.

Ingen tid för idrott

Roger medgav att han fram till 20-årsåldern spelat både fotboll och ishockey i Winno SK och hade en pappa som jobbade på Ryavallen i Borås. Men när han kom in i grävmaskinen som 14-åring var det slut. Men både barn och barnbarn idrottar flitigt, vilket kräver sin medverkan av mor och farföräldrar.

Pang på det!

Med en nerdragen grävmaskin från Borås och åtskilliga arbetstimmar mellan onsdag till söndag fick de fram den gamla bygganden. Dragit in nya serviceledningar inklusive jordvärme. Att sedan ge sig på det nergångna boningshuset invändigt blev ytterligare en utmaning.

Bollentinen fick se en varsamt renoverad bostad, modern och ändamålsenlig. Mysigt och stilfullt möblerat med mycket ljus både insläpp och färgsättning.("Spontant omdöme från en som egentligen inte begriper sånt")

Väsby är en fantastisk by

-Vi har blivit väldigt väl omhändertagna sen vi kom hit, säger Lisbeth. Liten och mysig by. Det enda som jag inte gillar är den tunga trafiken genom byn. Stora lastbilar och lantbruksmaskiner gör det bland annat farligt för barnen som skall gå till skolbussen.

Kyrkans personal, byns företagare och inte minst Väsby FK har varit tillmötesgående och hjälpsamma. Och alla de bybor som passerar och vill prata husets tidsresa över vad paret Andersson plockar fram. På tal om Andersson så hittades en gammal skylt i bostaden med just "Andersson".

Hur knyter vi ihop detta?

Vad har då detta med Väsby Fotbollsklubb att göra?

1903 bildades den första fotbollsklubben i Väsby. Dåvarande prästgårdsarrendatorn Albert Nyman hade en son som hette Georg Nyman. Tillsammans med "prästapågarna" Hans och Lars-Erik Hallén, folkskollärarens pågar Rickard och Elis Brodin och pojkarna i Gruvgården startade de Wäsby Fotbollsklubb. Albert Nyman var med sina hästar förspända en charabang transportör av det då mycket framgångsrika fotbollslaget vid sina färder bland annat till Helsingborg.

Efter att den nya föreningen Väsby FK kommit till 1925 fick vi en annan supporter i Anders Andersson, i folkmun kalla "Präst-Anders". En mycket stor och välväxt lantbrukare som på 50-60 talet iakttog fotbollsmatcherna från stengärdet mellan Alströmervallen och Prästabostället. Någon påstod att han inte stod på gärdet utan på marken vilket tyder på en viss storhet.

Blir ni kvar i Väsby?

Nu har vi knutit ihop säcken och ställde naturligtvis frågan till paret Andersson från Borås. Blir ni Väsbybor?

Svaret kom snabbt. Det kan mycket väl bli så, men för tillfället har de dubbla medborgarskap. Knalleland och Kullabygden. Efter att ha byggt eller renoverat den sjunde projektet är det kanske dags att sätt punkt.

Tack för en trevlig söndagsförmiddag i oktober.

Inge Jolfson